Ce este cavitaţia?
Cavitaţia numită şi ” liposucţie fără bisturiu “ este o tehnică inovativă utilizată în reducerea nechirurgicală a acumulărilor adipoase prin intermediul ultrasunetelor de joasă frecvenţă(20-40 Khz). Este vorba despre o tehnologie considerată recentă datorită faptului că a fost prezentată pentru prima dată în anul 2005. Cavitaţia prin ultrasunete este o procedură eficientă şi sigură prin care se pot elimina depozitele de grăsime de pe abdomen, braţe, şolduri, fese şi coapse, fără durere. Cavitaţia este o metodă situată la limita dintre estetică şi medicină, deoarece eficienţa sa este comparată cu cea a liposucţiei chirurgi cale.
Folosirea ultrasunetelor de joasă frecvenţă în estetică se bazează pe efectele termice, mecanice, biologice, biochimice şi cavitaţionale pe care acestea le produc asupra ţesuturilor adipoase.
Odată ce penetrează ţesuturile, undele sonore cedează o parte din energia lor sub formă de căldură. Creşterea temperaturii locale determină creşterea microcirculaţiei şi implicit creşterea volumului celulelor adipoase(efect termic). În acelaşi timp presiunea exercitată de undele sonore asupra celulelor adipoase determină microoscilaţii spre zone cu presiune minoră (efect mecanic). Energia ultrasonică cavitaţională creează unde acustice care generează unde de compresie şi decompresie. În timpul fazei de decompresie are loc formarea bulelor cavitaţionale, în timp ce în faza succesivă (compresie) are loc implozia bulelor cavitaţionale. Acest fenomen fizic se numeşte cavitaţie.
Implozia bulelor cavitaţionale determina alteraţii la nivelul membranelor celulare alterând permeabilitatea lor şi eliberând în acest fel lipidele conţinute în interiorul celulelor adipoase(efect biologic şi biochimic). Lipidele din adipocite trec apoi în lichidul interstiţial care prin intermediul circuitului limfatic sunt transportate la ficat unde sunt metabolizate ca orice grăsime alimentară după care sunt eliminate prin rinichi.
Undele sonore utilizate sunt foarte selective şi nu dăunează structurilor adiacente(ţesut conjunctiv, muşchi, nervi, vase sanguine). Graţie acţiunii lipolitice asociate creşterii circulaţiei sanguine şi limfatice şi a îmbunătăţirii tonusului şi a elasticităţii ţesutului cutanat, cavitaţia permite reducerea acumulărilor adipoase în mod ambulator fără anestezie şi fără durere. În plus tratamentul poate fi făcut în orice perioadă a anului. Nu necesită timpi de recuperare şi nu creează efecte adverse pentru pacientă.
Tratamentul este sigur, confortabil şi eficient în timp. Efectele acestui tratamemnt au ca finalitate îmbunătăţirea estetică şi funcţională a siluetei pacientei. În plus prin cavitaţie se obţine eliminarea aspectului inestetic de coajă de portocală. O şedinţă de cavitaţie prin ultrasunete durează între 40 şi 50 de minute. Pentru rezultate ideale este nevoie de 8 – 12 şedinţe, la intervale de o săptămână. Înainte de tratament este obligatorie hidratarea – în jur de 2 litri de apă, pentru a stimula acţiunea de detoxifiere a ficatului . Rezultatele sunt vizibile deja după prima şedinţă, în funcţie de aparatul folosit.
Contraindicaţii:
În ciuda numeroaselor beneficii, tratamentul cu cavitaţie nu este recomandat tuturor persoanelor. Din acest motiv înaintea supunerii la un astfel de tratament, pacienta va trebui să ceară părerea unui medic profesionist care este în măsură să evalueze condiţiile generale de sănătate şi eventual îi poate sugera alte metode de slăbit. Între principalele contraindicaţii amintim:
- sarcina
- dereglări ale tensiunii arteriale.
- probleme renale.
- colesterol ridicat sau hipertrigliceridemie.
- cicatrici, hernie sau boli de piele în zona supusă tratamentului.
- persoane care suferă de hemofilie sau care urmează un tratament cu anticoagulante.
- diabet.
- epilepsie.
- stimulator cardiac sau alte dispozitive electronice implantate.
Rezultatele obţinute în urma tratamentului cu cavitaţie sunt bune şi pot creşte cu atât mai mult cu cât, în timpul tratamentului se respectă o alimentaţie echilibrată şi se efectuează o oarecare activitate fizică.